به دنبال ساماندهی ارزی و توزیع مناسب آن هستیم | فعلا تصمیمی برای بازار ثانویه ارز نداریم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، مسعود کرباسیان وزیر اقتصاد و دارایی امروز سهشنبه(5تیرماه) در نشست خبری سخنگوی دولت حضور یافت و در مورد وضعیت خودرو در کشور گفت: در سه ماه اول امسال مادر تولید خودرو 7درصد رشد داشتیم و با این رشد تولید افزایش قیمتها طبیعی خواهد بود، همچنین نسبت به سال گذشته با 11 میلیارد دلار واردات مواجه بودیم که نشان دهنده 2.7 درصد کاهش نسبت به سال پیش بوده است که البته بیشتر در زمینه اقلام غیرضروری بوده است.
وی ادامه داد: در بخش صادرات در سه ماه اول امسال ما 11 میلیارد و 600 میلیون دلار صادرات را داشتیم که در مقایسه با سال پیش 15.5 درصد رشد داشته است، در این میان هیچکس نمیداند که آمریکا نسبت به تعهدات خود میماند یا خیر و آنها با شرکتها و بانکها وارد مذاکره شدند تا ما را متوقف کنند.
وزیر اقتصاد در خصوص دستهبندی کالایی تاکید کرد: کالاهای که در اولویت تامین هستند با ارز 3800 خواهند بود، به همین منظور برای این کالاها مبلغ 18 میلیارد دلار در سال در نظر گرفته شده است، گروه دوم کالاها با ارز 4200 عرضه میشود که از محل صادرات غیر نفتی از جمله پتروشیمی و فولاد و فلزات تامین میشوند.
کرباسیان یادآور شد: در خصوص کالاهای دسته سوم تصمیمات مهمی گرفته شده است که براساس آن صادرکنندگان ملزم نیستند که ارز خود را به بانکها بفروشند، در واقع این افراد اظهارنامه صادراتی خود را در بورس تهران عرضه میکنند و وارد کننده نیز پس از ثبت سفارش آن اظهارنامه را خریداری میکند با این کار صادرکننده مورد حمایت قرار میگیرد.
وی افزود: ما به تفاوت درآمدی را ما براساس اظهارنامه مالیاتی بدست میآوریم و سپس ارز کنترل شده به بازار میآید، با این کار کالاهای اساسی مردم به قیمت مناسب تامین میشود و از تولید داخلی و صادر کننده حمایت میشود، از طرفی قرار است روزانه میزان کالاهای وارداتی روی سایت اعلام میشود تا مردم بروی قیمت ها نظارت داشته باشند.
وزیر اقتصاد در ادامه بحث کالاهای دسته اول و دوم گفت: این کالاها شامل قطعات منفصله خودرو، ذرت دامی، برنج، سویا، تلفن همراه، جو، کنجاله، ماشینآلات صنعتی، لوازم خانگی، روغن دانه آفتابگردان، بنزین و مواد صنعتی میشود.
کرباسیان در خصوص نحوه نظارت بروی قیمتها نیز تصریح کرد: در ابتدا باید به دنبال تامین ارز در بازار باشیم تا ببینیم میتوانیم کالاها را فراهم کنیم یا خیر، ازاین رو تامین کالا هدف اول ما است، در واقع اگر ارز 4200 تومانی عرضه می کنیم کالاها هم باید برهمین اساس عرضه شود، متاسفانه برخی در این میان کارشکنی میکنند که باید این امر کنترل شود که ابزار آن در دست دولت نیست.
وی بیان کرد: برای نظارت بروی این بخش در مرحله اول ما قیمت کالاهای 4200 تومانی وارداتی را در سایت خود میگذاریم،دالبته اسامی واردکنندگان منتشر نمیشود تا زمان آن مشخص شود از این رو مردم میتوانند در جریان واردات کالاها با قیمت آن قرار بگیرند در آن صورت شاهد اتفاقات بد در بازار نخواهیم بود.
کرباسیان با بیان اینکه با قیمتگذاری در سایت توسط واردکنندگان یک نوع شفاف سازی در خصوص قیمت ها رخ خواهد داد، تصریح کرد: ما از همه فروشندگان کالا خواستاریم بروی کالا خود اتیکت قیمت را نصب کنند تا در بخش نظارت مشکلی پیش نیاید، همچنین در نظر داریم با یک مکانیزم جدید در گمرک از ورود کالا، میزان ورود آن و کسی که کالا را وارد کرده آگاهی لازم را بدست بیاوریم و در این شرایط کسانی که به دنبال واردات غیرقانونی هستند مشخص خواهند شد.
وی در مورد موضوع برجام نیز ابراز داشت: ما براساس امکانات خود موضوع برجام را دنبال کردیم و امروز هم میتوانیم از منافع آن استفاده کنیم، برخی در این میان شایعاتی را هم ایجاد میکنند، بعد از پاره شدن برجام برخی اعلام میکردند فلان شرکت کار خود را در ایران متوقف کرد در حالی که ما با پیگیری متوجه میشدیم چنین موضوعی صحت ندارد.
وزیر اقتصاد با گلایه از سخنان نادرست برخی گفت: من در یک ماه اخیر چهار بار به مجلس رفته و پاسخگو نمایندگان مجلس بودم، هدف ایجاد همدلی است زیرا با همدلی میتوان مشکلات را پشت سر گذاشت.
کرباسیان در مورد وضعیت تولید کنندگان نیز توضیح داد: یک تولیدکننده داخلی باید اعلام کند که چه میزان ارز در یافت کرده است و با این مکانیزم تا چه میزان جنس وارده کرده و چگونه حمایت شده است، ما توقع داریم با حمایت جدی که از تولید کننده میکنیم او نیز پاسخگو انتظارات مردم باشد، البته ممکن است در این میان ما در جاهایی نتوانسته باشیم ارز موردنیاز تولیدکننده را تامین کنیم و از این رو خواستاریم تولیدکننده چرخه خود را مطرح کند تا ببینیم در چه وضعیتی هستیم.
وی در مورد ایجاد بازار ثانویه ارز نیز توضیح داد: تا به حال در مورد بازار ثانویه تصمیم گیری صورت نگرفته است و فعلا ارز را همان 4200 عرضه میکنیم، در صورت تصمیم جدید این امر اعلام خواهد شد و اگر در این خصوص در جایی موضوعی مطرح شده است درست نیست.
وزیر اقتصاد با اشاره به مکانیزم بازگشت ارز صادراتی افزود: یکی از مکانیزمهای این است که صادرکننده اظهارنامه صادراتی خود را به بورس وارد کند، در این مکانیزم واردکننده کالاهای دسته سوم میتوانند این اظهارنامهها را خریداری کنند، البته برای تشویق در این طرح معافیت مالیاتی، نبود استرداد حقوق گمرکی و کسب درآمد برای صادرکننده نیز در نظر گرفته شده است.
کرباسیان ادامه داد: یک نکته درباره اظهارنامه در بورس این است که فرد صادرکننده میتواند آن را در بورس بفروشد و ارز را همراه با آن بفروش رسانده و پول آن را دریافت کند، البت در این میان ممکن است برخی ارز را به فروش نرسانند و تنها اظهارنامه به فروش برود و در این صورت ما تنها اظهارنامه کار را داریم، در این میان سقف گروه سوم نیز چهار یا پنج میلیارد دلار است.
وی در رابطه با تفاوت آمار ثبت سفارش و آمار واردات کشور گفت: ثبت سفارش همان ثبت آمار تلقی می شود، البته ثبت سفارشات لزوما به واردات منجر نمیشود، ماهیت ثبت سفارش، ثبت آماری است، بنابراین ثبت سفارش هیچ التزامی برای دولت و واردکننده ایجاد نمیکند و یک بحث آماری است.
وزیر اقتصاد در خصوص مابهالتفاوت ریالی اظهارنامه نیز گفت: درباره این موضوع کار کارشناسی در حال انجام است، در واقع شفافسازی اظهارنامه برای مهم است زیرا ادراه دستوری بورس برای ما ممکن نیست، در واقع ما باید بگذاریم کار بورس به خودی خود انجام شود و ما تنها در نقش نظارت باشیم.
کرباسیان در مورد عدم ورود صرافی ها به بازار فعلی نیز خاطرنشان کرد: امروز صرافی ها ما رسمیت دارند اما تزریق ارزی به آنها رخ نمیدهد، ما در سال گذشته به صرافی ها ارز آزاد تزریق می کردیم که بتوانیم ریال پول خودمان را حفظ کنیم، این در مقابل اقدامات کسانی بود که به پول ملی بی توجه بودند اما از ابتدای امسال پولی به بازار تزریق نکردیم و آن را جزء ذخیره مملکت قرار دادیم.
وی ادامه داد: ما باید برای تصمیمات آینده منابع لازم را در اختیار داشته باشیم، برای همین منظور منابع خود را ریال یا دلار تبدیل نمیکنیم زیرا در آن صورت منابع در خانه های مردم می ماند، بنابراین منابع را در دست خود نگه میداریم تا بتوانیم سیاست های خود را در زمان نوسانات اجرایی کنیم، همچنین ما باید در مواجه با اتفاقات انعطاف پذیر باشیم، در شرایطی از کشور اقداماتی در مورد ارز مسافرتی و ارز صادراتی صورت گرفت که شاید امروز کارایی نداشته باشد.
وزیر اقتصاد در رابطه با ارز مسافرتی تاکید کرد: در خصوص ارز مسافرتی فعلا تصمیمات جدی گرفته نشده است اما نحوه ارائه ممکن است عوض بشود، برای نمونه امکان دارد به جای پول نقد به مردم به آنها کارت اعتباری بدهیم که مذاکراتی هم با بانک مرکزی داشتهایم، از طرفی با کشورهای ترکیه و روسیه مذاکره کردیم که پول این کشورها هم بین طرف به صورت کارت اعتباری فعال شود تا مسافران بتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
کرباسیان درپایان در مورد بازار ارز یادآور شد: هدف ما برگشتن جامعه به یک آرامش عمومی است، ما در حال حاضر منابع ارزی خود را میدانیم و به دنبال چگونگی مدیریت آن هستیم، در واقع ما سعی داریم ارز را در تمام بخشها اعم از ارز درمانی، مسافرت، ترانزیت ماشینها و... درست مدیریت و کنترل کنیم تا یک توزیع مناسب انجام شود./816/پ۲۰۴/ق